In English

Kystliv

Norge har en langstrakt og vakker kystlinje. Enten du er ute etter opplevelser, aktiviteter eller avslapping kan du finne det her. Under følger noen tips til hvor og hvordan du kan leve kystlivet i sommer.

Havørnsafari


Langs kysten finnes et fantastisk dyreliv, og en av de mest majestetiske artene er helt klart havørnen, Nord-Europas største rovfugl. Den flotte fuglen ble totalfredet i 1968, noe som har reddet arten fra utryddelse. I Norge finner vi havørn langs hele kysten fra Finnmark til Vest-Agder, med tettest bestand i Nord-Norge. Du kan oppleve disse flotte fuglene på nært hold ved å dra på havørnsafari blant annet på Saltstraumen, Sotra, Smøla, Andøya, i Lofoten og Stavanger.

Hvalsafari

Et annet unikt dyr det er mulig å få øye på langs norskekysten er hvalen. I norske farvann finnes om lag 20 forskjellige arter, hvorav noen er fast inventar, mens andre forflytter seg i løpet av året. Bli med ut i båt sammen med erfarne sjømenn som hjelper deg å speide etter dette flotte pattedyret. Du kan bli med på hvalsafari blant annet på Andøya og i Vesterålen, og sommersesongen varer gjerne fra mai til september.

Overnatt i et fyr


Hva er vel bedre enn å våkne til lyden av måkeskrik, bølgeskvulp og lukta av salt sjø? For den ultimate kystopplevelsen, ta en natt eller to i et klassisk fyrtårn, og du vil garantert oppleve en helt særegen stemning. De gamle fyrvokterboligene ligger fantastisk plassert, med upåklagelig utsikt over havet, skipstrafikken og alt som hører med. Det finnes fyr for leie i store deler av landet, blant annet i Florø, Trøndelag, Sandefjord og Stavanger.

Rorbuferie


Et alternativ til å overnatte i et fyr er å leie ei komfortabel rorbu ved vannkanten. De eldste rorbuanleggene ble tradisjonelt brukt til å huse tilreisende fiskere, og beliggenheten gir naturlig nok gode muligheter for å fiske selv også. Mange steder kan man også låne robåt eller kajakk, og hva er vel hyggeligere enn en ro- eller padletur på speilblank sjø? Nyt noen herlige sommerdager med rorbuferie for eksempel i Lofoten, Florø eller Solund utenfor Førde.

Strender


Selv om nordmenn gjerne reiser utenlands på badeferie, betyr ikke det at Norge ikke har noe å by på når det kommer til strandliv. Det finnes både lange, hvite sandstrender og flotte forhold for surfing langs norskekysten. Ta med familien på noen avslappende dager med sol, is og bading på en av de mange strendene i Kristiansand, Oslo eller på flotte Helleneset utenfor Førde. Dersom det frister med mindre avslapping og mer adrenalin, er surfebølgene gode både på Jæren, Stadt og flere strender i Nordland.

Skjærgård

Noe av det flotteste med sommeren er den norske skjærgården. Is på brygga, bading og båtturer om dagen, reker, jordbær og bål på svaberget langt ut i de sene nattetimer. Uansett om det er tropenatt eller litt kjøligere på kveldstid, er det lite som slår lange kvelder med gode venner, mens sola går ned i havet kun for å stå opp igjen like etter. Den herlige skjærgårdsopplevelsen finner du blant annet i Risør og Grimstad, ikke langt unna Kristiansand, på Meløy utenfor Bodø og på de mange øyene i Trøndelag.

Mulighetene for en fantastisk sommer langs norskekysten er nærmest uendelige, og Widerøe tar deg til dem alle. Fly for eksempel til Andenes eller Bergen for å se ørn eller hval, og til Kristiansand for herlig strandliv. Surfing og overnatting i fyr finner du blant annet i Stavanger, mens Trondheim ligger nært både skjærgård og rorbuer. De to sistnevnte finner du også i Bodø og mange andre steder i Nord-Norge.

Hvordan ser den perfekte sommerferien ved kysten ut for deg?