In English

Fiske

Med sin langstrakte kystlinje, glitrende fjellvann og utallige elver er Norge et eldorado for fiskefantaster av alle slag.

Enten du foretrekker å fiske stort og mye fra en båt midt ute på åpent hav, eller å gå en lang tur på fjell og vidde før du rolig setter deg ned og venter på det skal bite på kroken – i Norge er mulighetene svært gode for fiske i både hav og ferskvann. 

Havfiske


De fleste havfiskere drømmer om stor fangst og stor fisk. Reiser du til Lofoten er mulighetene svært gode, og de nord-norske omgivelsene utrolig vakre. Ikke bli overrasket om du får du en 10 kilos lofottorsk på kroken eller i garnet, det er nemlig hverdagskost her oppe. Helt i andre enden av landet, nemlig i Kristiansand, venter sørlandsidyll og et artsrikt havfiske. Prøv lykken fra brygga eller bli med en fiskebåt på jakt etter storfangsten. På Ringholmen, lengst ute i havgapet utenfor Kristiansund, tilbys guidet havfiske med lokalkjente skippere som deler sine best fisketips med deg. Du kan velge mellom endags- og flerdagsturer, som alle inkluderer opplæring, fiskeutstyr og full pensjon, for den ultimate opplevelsen til sjøs.

Ferskvannsfiske


Liker du å kombinere fiske med fotturer på fjell og vidde har du mange flotte vann og innsjøer å velge mellom. Noen av de beste finner du på Finnmarksvidda, hvor du kan fiske uforstyrret med dagslys døgnet rundt, takket være midnattssola. I de mange fjellvannene kan du få blant annet ørret, sik og abbor på kroken. Etter en lang dag ved blikkstille vann, er det lite som er bedre enn å sette seg ned å nyte et selvfanget måltid, tilberedt på stormkjøkken. Selv om stillheten på vidda kan være deilig, behøver du faktisk ikke pakke med deg teltet og ta turen midt ut i ødemarka for å finne godt fiske. Du trenger faktisk ikke reise lenger enn like utenfor hovedstaden til Oslomarka, som bugner av gode fiskevann. Hopper du på bussen i Oslo sentrum er du på plass i marka på en halvtime, hvor du finner flotte fiskevann i naturskjønne omgivelser. Ta med deg stanga, en termos med kaffe og vent på at fisken biter i Krokvann, Store Gørja, Svartkulp eller et annet av markas mange ferskvann.

Laksefiske

Til tross for fantastiske fiskeforhold både i ferskvann og til havs er nok laksefiske det Norge er aller mest kjent for. Ta turen nordover og du vil oppleve fantastiske muligheter til å fange den rosa fisken, enten du foretrekker å fiske med flue eller sluk. Fly til Alta og Altaelva hvor sjansen for å hale i land storlaks på opp mot 20 kilo er større enn noe andre steder i verden. Det kan være verdt å merke seg at reglene for fiske her er strenge og fiskekortprisene relativt høye. Også i Lakselv er det gode muligheter for storfisk, i eksotiske omgivelser og til en rimeligere penge. En annen lakseelv i verdensklasse er Gaula, litt sør for Trondheim, hvor det fanges mellom 20 og 50 tonn laks hvert eneste år.

Mulighetene for en skikkelig fiskeferie i Norge er svært gode, bare husk å gjøre de nødvendige forberedelsene før du legger ut på tur. Før du prøver lykke på innlandsfiske må du gjøre deg kjent med lokale regler og kjøpe fiskekort eller innhente fisketillatelse fra fiskerettshaver på det aktuelle stedet. Nærmere informasjon om reglement og priser får du ved å henvende deg til turistinformasjonen, sportsbutikken, campingplassen eller hotellet i området.