In English

Fly til Svolvær

Avansert søk Student

  Været

  Skyet 7° Skyet. Laber bris, 7.5 m/s fra Sørvest. 0 mm nedbør.

  Værvarsel fra yr.no, levert av Meteorologisk institutt og NRK.

  Foto levert av Panoramio. Alle foto er kopibeskyttet av deres respektive eiere.

  Lofotens nesten magiske lysbrytninger har gitt Svolvær tilnavnet Lysets by. Omgitt av nordlys, midnattsol og eksotisk kultur er dette stedet for å oppleve Lofoten på sitt beste.

  Svolvær har en rik og lang historie. Funn viser at den eldste boplassen i Svolvær, Øvreværet ved foten av Svolværgeita, er fra tidlig bronsealder. I dette området, hvor jakt og fangst har vært hovednæring i uminnelige tider, har boplassene bestått av huler og hellere. De første skriftlige kildene fra midten av 1500-tallet omtaler Svolvær som en "gård i Kongens eiendom". 1900-tallet førte imidlertid med seg en stor befolkningsvekst samt en sterk økonomisk vekst i området. Svolvær gikk da fra å være et av mange mindre fiskevær i Lofoten, til å bli et tettsted.

  Havet og fjellene, med den eiendommelige Svolværgeita i spissen, har gjennom flere hundre år vært et yndet sted for tilreisende. Særlig har den eksotiske naturen og det særegne lyset her oppe vært til stor inspirasjon for kunstnere. Det er ikke uten grunn at byen i dag regnes som kunst- og kulturbyen i Lofoten. Stedet har et rikt kunstmiljø og en rekke gallerier. Tar du turen norover bør du eksempelvis få med deg Nord Norsk Kunstnersenter og Dagfinn Bakkes galleri.

  Eksotisk natur i Lofoten

  Reiser du til Svolvær er det ikke til å unngå å bli mektig imponert av omgivelsene. Mektige fjorder med stolte skapninger som havørn og spekkhoggere blant steile fjell trekker til seg turister i hopetall. Svolværs mest kjente landemerke, Svolværgeita, strekker seg 569 meter over havet. Fjellets mest karakteristiske kjennetegn er klippen med det som ser ut som to geitehorn. En tur opp hit er nærmest obligatorisk om du klatrer og befinner deg i Lofoten. Vær obs på at Vågan kommune ikke anbefaler turister å gå opp på egen hånd, da stien er ulendt og terrenget vanskelig. Det finnes imidlertid guidede turer, med eksempelvis Lofoten fjellguide eller Lofoten Outdoor.

  Det skorter ikke på naturopplevelser i Svolvær og områdene rundt. Fra sentrumskjernen er det kun ti minuttes gange til stillhet og natur. Det er mange turløyper i fjellene rundt byen. Svolvær byr på en rekke aktiviteter, uavhengig av årstid. Det er alpinbakke, lysløype, fjellstier og mulighet for fiske, jakt og bærplukking. Det er også gode padlemuligheter rundt fiskeværet. Ønsker du å leie en rorbu er mulighetene mange, men husk at det lønner seg å være ute i god tid om du vil reise i den travleste sommersesongen.  Svinøya Rorbuer har en rekke aktivitetstilbud for grupper og individuelle besøkende.

  Yrende byliv i Lofoten

  Svolvær har vært et senter for det årlige Lofotfisket, med mange fiskerier og tilreisende. Dette har bidratt til en sterk verkstedindustri og stor handelsvirksomhet. Med et yrende folkeliv har byen Svolvær vokst, med en urban kafékultur, kjøpesentre og butikker rundt torget i sentrum. Her ligger også museer, galleriene samt naturbaserte opplevelser året rundt.Når været er bra yrer det av liv på uterestaurantene.

  Svolvær blir ansett som hovedstaden i Lofoten, og er et viktig knutepunkt. Du kan eksempelvis fly hit om du skal til Henningsvær eller Kabelvåg. Med Widerøe kan du også reise til andre deler av Lofoten. Røst er regionens største tørrfiskprodusent med omfattende eksport til Italia. I Leknes finner du en helt spesiell natur, kjent for å være blant landets vakreste, med bratte fjell og perlehvite sandstrender.