In English

Fly til Røst

Avansert søk Student

  Været

  Skyet 6° Skyet. Flau vind, 0.9 m/s fra Nord. 0 mm nedbør.

  Værvarsel fra yr.no, levert av Meteorologisk institutt og NRK.

  Foto levert av Panoramio. Alle foto er kopibeskyttet av deres respektive eiere.

  Røst er et eldorado for den som elsker alt det havet har å by på. Her venter fisk, hval, sel og landets største sjøfuglkoloni med 4 millioner individer.

  Ytterst i Lofoten, cirka 100 kilometer fra fastlandet, finner du øykommunen Røst. Den er en av landets minste sett ut fra innbyggertall og areal, men syder allikevel av aktivitet og liv. Det sies at Røst har like mange øyer som året har dager. Allikevel bor de fleste av de 600 innbyggerne på hovedøya Røstlandet. De andre bebodde øyene er knyttet til hovedøya med veier, moloer og broer.

  Røst er et av landets største og mest betydningsfulle fiskevær, og et solid tyngdepunkt for det årlige Lofotfisket. Her produseres det fiskeprodukter som saltfisk, tran, sukkersaltet rogn, ferskfisk og tørrfisk i stor skala. Det meste av det som produseres eksporteres i dag til Italia.

  Vinter i Røst

  Når vinteren legger sitt hvite teppe over landet er det høysesong på Røst. Årlig legger det til bortimot 350 båter i havna. Da koker det på havet, i fiskebrukene og i festlokalene. Menneskene her er åpne, gjestfrie og lette å komme i kontakt med. Enten du møter dem på kaia, i fiskebåten, i turløypene eller på restaurant over god mat og drikke. På menyen står selvsagt fantastiske fiskeretter, som stoccafisso, hjellosing, skrei eller kveite. For å nevne noe.

  Skal man si noe bastant om værforholdene her oppe, så må det være at det er stabilt ustabilt. Røst har nemlig et ekstremt kystklima, hvor middeltemperaturen i januar er +3 grader, og i juli +11 grader. Det kan blåse friskt her på kysten, men knant noe sted i landet finner du en så spesiell og åpen himmel som på Røst. Det spesielle eksotiske røstlyset og stemningen blant folk og fe her ute har vært til stor inspirasjon blandt mang en maler og forfatter.

  Aktiviteter i Røst

  I tillegg til ypperlige fiskemuligheter, er det til Røst du drar om du er interessert i fugl. Her finner du nemlig landets største sjøfuglkoloni, med 4 millioner individer. Du kan enkelt beskue verdenskjente arter som lundefugl, skarv, krykkje, alke, lomvi, teist og ikke minst; havørn. Det er med andre ord ikke rart at stedet er en yndet destinasjon for naturfotografer, fugletittere og ornitologer.

  Stedets rene og klare sjø er intet mindre enn en oase også for sportsdykkere, padlere og andre som elsker sjøliv. For en uforglemmerlig reise til Røst anbefaler vi i tillegg turer til Skomvær og fuglefjellene eller fisketurer i midnattsol.

  Du kan også fly til Lofoten og lande andre fantastiske steder med Widerøe. Ta for eksempel et fly til Leknes, dra på sjøsafari og treff på både spekkhogger og havørn.