In English

Fly til Røros

Avansert søk Student

  Været

  Skyet 8° Skyet. Svak vind, 1.7 m/s fra Sør-sørvest. 0 mm nedbør.

  Værvarsel fra yr.no, levert av Meteorologisk institutt og NRK.

  Foto levert av Panoramio. Alle foto er kopibeskyttet av deres respektive eiere.

  Bergstaden Røros er intet mindre enn en historisk norsk perle. Omringet av slagghauger ligger stedet som et minne om en svunnen tid.

  Få andre steder enn Røros kan du få den samme følelsen av å komme deg bort fra det moderne samfunnets mas og kjas, samtidig som alt av bekvemmeligheter er tilstede. Smale gater i kombinasjon med gammel koselig trehusbebyggelse har gjort bergstaden til et yndet fotomotiv, så vel som et eksotisk reisemål.

  En internasjonal fortid

  Det hele startet i 1644 da det ble funnet koppermalm i Rørosfjellene. Frem til da var det eneste som fantes av bebyggelse noen få små fjellgårder. Malmfunnet snudde opp ned på området, og la grunnlaget for den bergstaden som i dag står. Med hjelp fra tysk gruveteknologi ble det mulig å starte opp gruvedrift og immigranter fra Tyskland, Danmark og Sverige strømmet til for å få seg arbeid.

  Gjennom de 333 årene med aktiv gruvedrift smeltet impulser fra de mange nasjonene gradvis sammen. Resultatene av dette kan du se den dag i dag, i det helt unike trehusmiljøet som har gjort bergstaden så kjent. Mye av det beste fra norsk og nordeuropeisk tradisjon er tydelig i byggestilen.

  Kopperverket gikk konkurs i 1977, og området har per dags dato ingen gruvedrift. Du kan allikevel fortsatt se hvordan datidens teknologi ble tilpasset naturens utfordringer som lå i fjellbygdas beliggenhet. Dette har gitt Norges eneste bergstad en plass på UNESCOs verdensarvliste.

  Opplev vinterens magi

  Flyr du til Røros vinterstid, har du mange attraksjoner og arrangementer å velge mellom. I februar holdes den årlige Rørosmartnan, et femdagers vintermarked som trekker nesten 75 000 besøkende. Da forvandles den gamle bergstaden til en levende markedsplass med et yrende folkeliv døgnet rundt. Ferdagårdene, overnattingsstedene, danselokalene og serveringsstedene våkner og holder liv i de gamle tradisjonene. Historie så vel som kultur formidles gjennom demonstrasjoner av gammelt håndverk, tradisjonell lokalmat, bakgårdsstemning, auksjoner, hest med slede og mye mer.

  Vinteren byr på utrolig mye for liten og stor. Den kjente hundekjøringskonkurransen Femundløpet har sin start herfra. Samtidig så er et besøk her i desember virkelig spekket med Juleopplevelser som setter deg i stemning. Det er ikke uten grunn at Jul i Blåfjell ble filmet her i området. Utfarter med hundespann, kanefart, julemat og boder, alt med en ramme av den snødekte bergstaden, gir en helt spesiell stemningsfølelse.

  Opplevelser fra scene og sykkel

  Det skjer spennende ting i bergstaden også resten av året.

  - Bestiller du flybilletter hit i mars, kan du under en fargerik og vakker himmel oppleve Vinterfestspill, en helt unik kammermusikkfestival. I fire dager lyder kammermusikk i Røros' lokaler mens det vårlige marslyset sprer seg over vintervidda.

  - I juni går Jenterittet, et sykkelritt for damer av stabelen. Dette tar sikte på å være et treningsmål uansett nivå. Derfor finner du både aldersinndelte konkurranseklasser og trimklasse uten tidtaking. Med Røros sentrum som arena for hele helgen er det en utmerket måte å få sett alt området har å by på.

  - Reiser du til Røros i juli eller august kan du oppleve det kjente Elden-spelet.

  Hvordan komme seg til Røros

  Widerøe har direktefly mellom Oslo og Røros to ganger daglig på hverdagene, men det er også forholdsvis enkelt å komme seg hit fra Trondheim. Herfra går det flere tog daglig som tar rundt 3,5 time hver vei.

  Den magiske bergstaden Røros, med sin unike historie og yrende folkeliv, er vel verdt et besøk. Bestill reisen i dag.